Linecké s našimi pečenými čaji
Tohle je perfektní recept na linecké cukroví – vánoční klasika, která doma vždycky provoní celý byt! Je jednoduchý, ale výsledek bude naprosto famózní.
Co potřebuješ:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla pokojové teploty
- 100 g cukru moučka
- 1 vanilkový lusk (semínka z něj)
- citrónová kůra z 1 citrónu
- 1 vejce a 1 žloutek
- pečený čaj malina & badyán nebo borůvka & levandule na slepování
V míse smíchej změklé máslo s cukrem, přidej semínka z vanilkového lusku a nastrouhanou citronovou kůru. Do směsi vmíchej jedno celé vejce a žloutek, dokud se vše nespojí. Poté zapracuj mouku a vypracuj hladké těsto – buď rukama, nebo pomocí kuchyňského robota.
Hotové těsto zabal do potravinové fólie a dej ho odpočinout do lednice na zhruba 2 hodiny. Díky tomu se s těstem bude lépe pracovat a nebude se lepit.
Jakmile je těsto vychlazené, předehřejte troubu na 170 °C a připrav si plechy vyložené pečicím papírem. Těsto vyndávej z lednice postupně, aby nezměklo. Každý kousek lehce podsypej moukou, propracuj rukama, vyválej na požadovanou tloušťku a vykrajuj tvary. Zbytek těsta uchovávej dál v chladu.
Vykrojené tvary přendej na plech a pečte 7 až 9 minut, dokud lehce nezrůžoví – doba pečení závisí na tloušťce těsta. Hotové cukroví nech úplně vychladnout, ulož ho do uzavíratelné krabice a nech odležet. Ideálně slepuj naším čajem až za týden, kdy budou kousky krásně měkké a nebudou se lámat.
Dnes jsme si recept půjčili od Máma peče doma, protože tenhle nám moc chutná.