Jak se Sirupárna rozrůstala

Psal se rok 2016 a Jirka Holub zakládá firmu Sirupárna pod jednoduchým a výstižným názvem. Ano, jsou to sirupy a né jen tak obyčejné, ale s vysokým obsahem bylinek, ovoce nebo zeleniny bez jakýchkoliv chemických „pomocníčků“. Vyrobené podle rodinného receptu a v duchu našeho motta „poctivě a s láskou“. Na poctivosti si zakládáme a s láskou to platí taky, i když jsou chvíle jako sbírání pampelišek, kdy té lásky je po čtyřech hodinách sběru přece jen trošku méně.

V počátcích jsme jezdili po festivalech, kde jsme sbírali zpětnou vazbu na naše sirupy, a to jak na vzhled celé láhve, tak na domácí limonády z nich namíchané. Díky tomuto prodeji jsme získali spoustu důležitých informací a také finanční prostředky na další výrobu.

Na festivaly jezdíme dodnes, ale zároveň jsme s našimi sirupy pronikli do první kavárny v Olomouci. Kavárna začala s pár sirupy míchat domácí limonády, které se za nedlouho staly velmi oblíbené. Nyní má stálou nabídku sedmi druhů domácích limonád a příchutě střídají na základě sezóny. Těmito malými krůčky a stále v malé provozovně na Ovesné ulici v Olomouci jsme začali postupně zvětšovat objem vyráběných sirupů. Postupně se na nás začaly obracet restaurace, bistra a hotely, které měly zájem o naše sirupy.

V průběhu prvního roku vyráběl sirupy Jirka jen s pomocí mamky a rodiny. Rok poté se přidal Martin, v té době brigádník, který se podílel na výrobě sirupů, ale i celém chodu firmy od sběru pampelišek po výrobu, marketing, rozvoz a prodej na akcích. O další rok později přišel do firmy Roman. Spolu s Martinem byli zaměstnáni na hlavní pracovní poměr a stali se tak prvními zaměstnanci Sirupárny. Postupně se tak zvětšovalo množství vyrobených i prodaných sirupů.

Během dvou let se Sirupárna rozrostla natolik, že nám začaly být prostory na Ovesné ulici malé a začali jsme hledat nové. Během července roku 2019 jsme si museli pronajmout externí sklad, kam jsme přesunuli část vyrobených sirupů. V roce 2020 jsme byli, tak jako všichni, zasaženi pandemií covid-19. Díky správným rozhodnutím jsme covidovou situaci zvládli a v průběhu pandemie jsme měli alespoň čas si ujasnit, kam bude Sirupárna směřovat a jaké budou její další kroky. Podařily se nám tak najít nové větší prostory a koncem března roku 2022 jsme se přestěhovali do našich stávajících prostor na ulici Řepčínská v Olomouci. Jak se říká, všechno zlé je k něčemu dobré. Do nové provozovny jsme přijali do našeho týmu dvě posily - Táňu a Adélu. Postupně se náš tým rozrostl ještě o další tři členy - Moniku, Ivetu a Milušku.

Všechny zmíněné vám představíme v dalších článcích, tak neváhejte sledovat náš blog.